Kreta

Dit meest zuidelijke Europese eiland heeft alles: prachtige bergdorpjes, lange zandstranden, rotsige baaien, beach-bar-boogie en nachtleven. De gastvrije ‘super-Grieken’ zorgen voor ambiance en authenticiteit. Combineer dit met hoge bergen, fantastische wandelroutes, watersporten, dromerige kustdorpjes en diepblauwe zee.

De Kretenzer is trots en gastvrij. Er is geen vierkante centimeter die wij niet kennen op Kreta en wij matchen je interesse met een gerichte keuze. Cultuur, uitrusten en genieten van de natuur maar vooral, ontmoet de Kretenzers! Dit grote eiland leent zich uitstekend voor een Fly&Drive waarbij je het hele eiland kunt ontdekken.

Manolis Sfakianakis

Pink Elephant Int'l - Crete

Title Address Description
Chania
Chania, Griekenland

“Kreta is vuur – laten we het de ziel noemen”

Nikos Kazantzakis

Waarom ik van Kreta hou

door Alexis Averbuck, auteur

In Griekenland wordt gezegd dat Kreta een eigen land kan zijn. Niet alleen is dat absoluut waar, maar hoe meer ik de kusten bereis en de bergdorpen ontdek en zie hoe hoe trots de ware Kretenzer is, des te meer ik zie waarom het zich onderscheidt: een rijk, intrigerend eiland. Kreta biedt gouden zandstranden om te ontspannen, en bergdorpen om te genieten. De lokale bevolking ontmoet graag bezoekers. Kreta voelt enorm. Is dat haar hart of haar landschap? Ik zeg beide.

Cuisine

Als je een foodie bent, ben je op Kreta in de hemel, waar ‘culinair genieten’ geen trend is maar een manier van leven. Landelijke taverna’s produceren vaak hun eigen vlees, kaas, olijfolie, raki en wijn en vangen hun eigen zeevruchten. Volg een gastronomische route over het eiland en je zult genieten van onderscheidende kruiden en wilde groenten die in de bergen worden verzameld, kaas die vers gemaakt wordt met unieke dorps- of huishoudelijke recepten en honing die door bergkruiden is gegeurd. Het Kretenzische dieet behoort tot de gezondste ter wereld. Koppel je maaltijd met een uitstekende lokale wijn en sluit af met een vurige schot Raki.

Kultuur

De geest van Kreta maakt haar unieke cultuur en gewoontes en de traditionele tradities blijven een dynamisch onderdeel van de ziel van het eiland. Muzikanten spelen op hun eeuwenoude instrumenten zoals de lyra, de bruidjes dansen hun traditionele regionale dansen. Het ontmoeten van de lokale bevolking in de kafeneia (koffiehuis) is een feest, het voorbereiden van het paasfeest of het vieren van de vele festivals van het eiland is wat een bezoek aan Kreta zo bijzonder maakt.

Kreta is een magisch wandtapijt van prachtige stranden, oude schatten en landschappen die levendige steden en dromerige dorpen omvatten, waar de lokale bevolking hun tradities, heerlijke gerechten en gastvrijheid delen.

Rijke geschiedenis

De natuurlijke schoonheid van Kreta wordt gekenmerkt door de rijkdom van haar geschiedenis. Het eiland is de geboorteplaats van de eerste geavanceerde samenleving op Europese bodem, de Minoërs, die ongeveer 4000 jaar geleden regeerden; je vind er evocatieve vestigingen overal, waaronder het beroemde Paleis van Knossos. Op het kruispunt van drie continenten is Kreta gezocht en bezet door opeenvolgende indringers. Historische binnenstadjes Hania en Rethymno, waar labyrintische rijstroken – door de Venetiëers uitgelegd – door machtige vestingen worden overheerst, en waar gerenoveerde Renaissance-herenhuizen ravijnen met moskeeën en Turkse badhuizen wrijven. De Byzantijnse invloed staat in prachtige fresco-kapellen, kerken en kloosters.

Betoverende landschappen

Er is iets onmiskenbaar artistieks in de manier waarop het Kretenzische landschap zich ontvouwt, van de door de zon doordrenkte stranden in het noorden tot de ruige canyons die uitkomen op de baaien en kliffen van de zuidkust. Tussendoor liggen dromerige dorpjes en valleien met als contrast de besneeuwde bergen. Beleef alles, trek door de langste kloof van Europa, stap naar de grot waar Zeus geboren is of fiets is tussen boomgaarden op het Lasithi Plateau. Neem de tijd om je voetafdrukken op een zandstrand te achter te laten, geniet van een boottocht met kajak of snorkel in het kristallijne water.

Reisdocumenten

EU nationaliteiten hebben een ID-kaart of paspoort nodig voor Griekenland.

Naar Kreta

Kreta heeft zijn eigen luchthavens. Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen rechstreeks maar je kunt ook via Athene reizen. Er zijn veel veerboten die dagelijks uit Piraeus vertrekken, de Kretenzische Griekse veerbootmaatschappijen MINOAN LINES, ANEK LINES en anderen hebben gloednieuwe grote superveilige veerboten die de reis naar Kreta in 6-7 uur maken. Kreta is ook verbonden door veerboten naar bijna alle Griekse eilanden evenals vliegtuigen naar eilanden met luchthavens.

Reizen op Kreta

Een huurauto is handig om in uw eigen tempo te reizen en regio’s en dorpen te bezoeken. Buiten de belangrijkste snelwegen zijn de wegen wel veelal verhard maar vaak smal en kronkelend; sommige zijn alleen geschikt voor een 4WD. Rij niet ’s nachts door de bergen.

Algemeen

De Greek National Tourist Office  (visitgreece.gr) heeft kantoren in diverse landen. Ambulance 166 Brandweer 199 Bosbranden 191 Politie 100

Munteenheid: euro Telefoon landcode: 0030

Etiquette and tips

Mikró ýpno (siesta, 3–5pm) is een algemeen gehandhaafde rusttijd.

Lokale rijgewoonten laten veel te wensen over. Pas op met mensen die plots uit de zijwegen komen of zonder te kijken inhalen. De kust ‘snelweg’ (meer als een A-weg in west-europa is niet voor de zwakke harten.

Verkeersboetes zijn draconisch – bijv. € 350 voor het niet dragen van een veiligheidsgordel, € 700 voor door rood licht rijden.

Uit eten, krijg een assortiment van mezédes (voorgerechten) om te delen, in plaats van dure hoofdgerechten voor elke diner. Bulk (hýma) wijn (bij kwart, half of vol kilo) is goedkoper dan gebotteld en meestal prima drinkbaar. Als u twijfelt, begint u met slechts een kwart liter.

Eet vis en zeevruchten. Dit is echter wel veel duurder dan vleesgerechten.

Het reisseizoen op Kreta strekt zich uit van eind maart tot eind oktober, in september is het nog hoogseizoen. Voor betere kamerprijzen, betere taverna service en beter weer, reis van midden mei tot eind juni en de laatste helft van september. In juli en augustus is alles goed functionerend, en de zee is warm, maar het is er druk en heet. Je maakt dan ook kennis met de beruchte noordelijke wind die ’s middags waait (Meltemi). De beste winteropties voor stadsvakanties zijn Hania en Réthymnon.